
هر قطعه اي که فقط متشکل از ديواره باشد، امکان توليد به روش بادي مي باشد. در اين مقاله مي خواهيم به کليات قالب بادي پلاستيک بپردازيم
قالب هاي بادي به صورت عمده در دو دسته پت (PET) و پلي اتيلن(POLY ETHYLEN) تقسيم بندي ميشوند.
در ساخت اين نوع قالب ها خط جدايش بسيار پر اهميت است و ساخت بطري بدون خط جدايش حاصل از تجربه و کمي تفکر است که cheche.ir به اين مهم دست يافته است.
قالبهاي بادي حاصل از يک ورودي ميباشد که محل وروي بطري يا قطعه شما بوده و موجب شده پريفرم يا روده شما تا ديواره هاي قالب باد شده و شکل قالب را گرفته و پس از خنک شدن به شکل مورد تظر برسد.
قاب هاي بادي پت از جنس آلمينيوم ساخته شده و قالب هاي بادي پلي اتيلن از جنس قالب فولادي ساخته ميشود.
در اين قالبهاي بادي سيستم خنک کاري بسيار پر اهميت بوده و موجب افزايش کيفيت محصول شما خواهد شد.
قالب بادي پلاستيک ؛ روش کششي
قالب آلمينيومي
در اين روش قبل از آنکه به ماده مورد استفاده دميده شود کشش از هر دو محور عمودي ي او افقنجام مي شود. اين روش باعث توليد ظروف با استحکام و سختي و درخشندگي بيشتر مي شود.
در اين روش مقدار وزن ماده اوليه توليد نسبت به روش فشاري کم تر است معمولا از اين روش توليد ظروف نوشابه و آبميوه استفاده مي شود.
ساخت قالب بادي کششي به دو دسته يک مرحله اي و دومرحله اي تقسيم مي شود. در روش يک مرحله اين مانند روش فشاري از دستگاه اکسترودر براي وارد کردن ماده اوليه به داخل قالب پيش فرم استفاده مي شود.
در آنجا اين ماده به سرعت خنک مي شود و طرح اوليه شکل مي گيرد. پس از آن دوباره حرارت مي بيند و در قالب اصلي قرار مي گيرد و با حرارت ديدن منبسط مي شود و از هر دو مقطع طولي و عرضي کشش ايجاد مي شود تا به ضخامت و طرح دلخواه و مناسب با قطعه مورد انتظار برسيم.
در روش دو مرحله اي مانند روش يک مرحله اي پيش فرم ها از قبل آماده شده اند و مي توان حتي پيش فرم ها را از بازار خريداري کرد و سپس مرحله دوم که مرحله وارد شدن در قالب اصلي و کشش از هر دو محور را پياده سازي کرد.
قالب بادي پلاستيک ؛ روش تزريقي
قالب آلمينيومي
روش تزريقي به طور کلي براي ظروف در سايز کوچک و طرح ها اشکالي که بدون دسته هستند و دهانه ي گشاد دارند مناسب است.
از مزاياي قالب سازي به روش تزريقي نسبت به روش فشاري مي توان به عدم نياز به برش اضافات اشاره کرد. قالب سازي به روش تزريقي سه مرحله دارد:
مواد اوليه مذاب وارد به داخل حفره يک قالب تزريق مي شوند اين قالب يک پيش فرم که يک لوله باريک است را توليد مي کند. سپس در دومين مرحله اين پيش فرم روي ميله ي توخالي وارد مي شود در اين مرحله هوا از همان ميله توخالي نزريق مي شود و شروع به فرم دهي پيش فرم مي کند تا پيش فرم شکل قالب و حفره مورد نظر را به خود بگيرد.
در مرحله سوم در حالي که هنوز پيش فرم روي ميله ي توخالي است به محلي ديگر برده مي شود و در اين مرحله اي ماشين خارج مي شود و قطعه نهايي توليد مي شود.
قالب بادي پلاستيک ؛ روش فشاري
قالب آلمينيومي
تنوع وزن و اشکال ظروف با دهانه هاي مختلف، در اين روش بيشتر از بقيه روش ها است و براي توليدات کوچک بسيار مناسب است.
همچنين اين روش ها نسبت به روش هاي تزريقي و کششي هزينه و زمان کمتري دارند و در هر ساعت تعداد بيشتري مي توان از آنها توليد کرد. روش فشاري، مي تواند براي انواع مختلفي از پلاستيک ها مثل HDPE،PC, PP و PETG استفاده شود.
معايب: نرخ ضايعات بالا، کنترل محدود روي ضخامت ديواره و مشکلات اصلاح و برش پلاستيک هاي اضافه از معايب اين روش ميباشد.
قالب هاي لاستيک، سيليکن:
نوع ديگري از قالب ها، قالب هاي لاستيک و سيليکن مي باشد، که کم هزينه تر و ساده تر نسبت به قالبهاي پلاستيک و دايکست است.
در اين قالب ها بر عکس قالب هاي پلاستيک و ريخته گري که مذاب در داخل قالب ريخته شده و پس از سرد شدن قطعه از قالب خارج مي شود.
روش کار به اين صورت است که ابتدا قالب گرم مي شود و پس از اينکه قالب به حرارت مورد نظر رسيد (حدود 400 درجه در لاستيک ها و 200 تا 250 درجه در سيليکون رابرها).
لاستيک يا سيليکن به صورت نواري يا لقمه و يا در محفظه تزريق(براي قالب هايي که محفظه تزريق دارند) در زير آن قرار ميگيرد.
پس از اينکه تحت فشار به شکل قالب در آمد و سپري شدن زمان پخت قالب باز شده و قطعه لاستيکي يا سيليکوني فرم گرفته شده خارج مي شود.